Om Pu Guang

Pu Guang är född och uppvuxen i Beijing, Kina, där han utbildades som specialistläkare i kinesisk medicin, med inriktning på qigongterapi, akupressur och kinesisk massage. Pu Guang arbetade 1988-89 på ett kinesisk medicinskt sjukhus innan han flyttade till Sverige. Dessutom lärde han ut medicinsk qigong till patienter och allmänheten. Pu Guang är medlem i den kinesiska riksorganisationen för qigongmästare, the China Society of Qigong Science samt the World Academic Society of Medical Qigong.

Redan som barn blev Pu Guang intresserad av traditionell kinesisk medicin, TCM. Hans morfar var läkare i kinesisk medicin och brukade behandla folk med akupunktur. Han har många minnen av hur folk kom till honom för att få hjälp. 

I grundskolan utvecklades intresset för dessa kunskaper ytterligare. 
De fick t.ex. lära sig ögonmassage för att förebygga närsynthet. De fick också lära sig att trycka på och massera på akupunkturpunkter på kroppen för att kunna behandla bl.a. förkylning, tandvärk och ont i magen. Detta lade grunden till hans senare utbildning och verksamhet inom den Traditionella Kinesiska Medicinen (TCM).

Pu Guang kom till Sverige 1990 för att läsa miljö- och hälsoskydd vid Umeå Universitet, men det skulle senare visa sig att ödet ville något annat. Efter att ha arbetat en period på ett ålderdomshem i Umeå där han fick se hur gamla och sjuka människor fick mycket mediciner för olika åkommer som man i Kina enkelt kan rätta till med qigongövningar eller akupressur. 

Genom kontakt med människor i Sverige, började han inse att den svenska sjukvården ibland stod handfallen inför människors hälsoproblem. Han såg att många människor behövde men inte kunde få hjälp.

I detta skede såg Pu Guang sitt kall. Att sprida qigong och kunskap om traditionell kinesisk medicinsk  i det svenska samhället och hjälpa svenska folket att bli friska utan läkemedel!

Nordiska Qigong Skolan & TCM Akademin grundades och idag arbetar han huvudsakligen inom följande tre områden: utbildning, forskning och behandling.

Hösten 1990 höll Pu Guang sin första Taichi-kurs och hösten 1991 den första qigongkursen, i Umeå. Vid samma tid grundades Chinese Qi Gong & Tai Chi Center, Sweden.

Pu Guang blev en pionjär inom qigong i Sverige. När han kom till Sverige fanns det överhuvudtaget ingen information om qigong på svenska. I tidningar, radio och tv fick han möjlighet att förmedla denna kunskap. Han skrev informationsblad, broschyrer, kurskompendier och kurslitteratur på svenska. Han höll också kurser och föreläsningar, deltog i mässor och reste runt i hela landet. Detta bidrog till att qigong fick ett gott rykte och blev känt i Sverige.

Ett växande intresse för Traditionell Kinesisk Medicin, qigong och olika behandlingsmetoder ledde till att Nordiska Qigong Skolan grundades. Våren 1996 startade Nordens första 3-åriga qigongterapeutsutbildning i Umeå. Intresset för skolans utbildningar i Traditionell Kinesisk Medicin (TCM) ökade och skolans namn ändrades till Nordiska Qigong Skolan & TCM Akademin år 2003.

1997 skapade han Pandametoden, en speciell qigongmetod som är lämpad för människor med olika rörelsehinder, t.ex. trafik- och polioskadade, så att de effektivt kan rehabilitera sig. Hösten 2009 startades den första qigonginstruktörsutbildningen för att sprida denna värdefulla kunskap i samhället.

När man undervisar i qigong måste man kunna behärska sin energi. Under Pu Guangs qigongkurser använder han sin energi för att stärka och balansera alla kursdeltagare. Därför är dessa qigongkurser läkande. Många kursdeltagare har blivit påtagligt friskare och till och med blivit av med sina hälsoproblem bara efter en helgkurs.

Sedan 1996 har Pu Guang utbildat ca 160 olika typer av terapeuter: Qigongterapeuter, TCM massageterapeuter, TCM akupressurterapeuter. 

Terapeuterna brukar rapportera deras goda behandlingsresultat till skolan. Många av deras klienter har inte kunnat få hjälp av sjukvården, och det brukar bara behövas 1-2 behandlingar för terapeuterna att hjälpa dessa. Många av terapeuterna har blivit kända för sina “magiska händer”. Allt detta visar vilket högt värde skolans kvalificerade utbildningar har.

Pu Guang har djup förståelse för de olika ämnen som han undervisar i. Han använder enkla ord, tydliga uttryck, ett bildspråk som är lätta att förstå och lätta att komma ihåg. Det är mycket uppskattat av hans elever.

Pu Guangs utbildningar hålls i en harmonisk utbildningsmiljö med ett lugnt tempo där alla kan hänga med. De börjar dagen med att öva Tai Chi till vacker musik och avslutar kvällen med qigong och meditation till lugn, harmonisk musik.

Pu Guang tillsammans med sin läromästare, abboten i Taoistiska templet i Peking.

Nordiska Qigongskolan och TCM Akademins lokaler på Norra kyrkogatan 8 i Härnösand.