Medicinsk Qigong

Medicinsk Qigong är en mer än 5000 år gammal kinesisk läkekonst, en holistisk självbehandlingsmetod för kropp och själ, men också en spännande väg till personlig och andlig utveckling. Genom att regelbundet öva medicinsk qigong, aktiveras kroppens egna läkande krafter, vilket leder till att kroppen både kan förebygga sjukdomar samt bli av med sjukdom och återfå hälsa.

Erfarenheten i Kina och i vår verksamhet visar att qigong träning påverkar positivt både fysiskt, psykiskt och mentalt, dvs ökar stresståligheten, ger avslappning och minskad muskelspänning, ökar koncentrations- och prestationsförmågan samt förbättrar välbefinnandet. Även svårt sjuka personer har haft stor nytta av att utöva qigong. Många av våra kursdeltagare genom åren har uppvisat stora förbättringar i sitt hälsotillstånd och till och med blivit friska från sjukdom.

Nordiska Qigong Skolan & TCM Akademin håller mycket uppskattade kurser i Medicinsk qigong under ledning av den kinesiske Qigongmästaren Pu Guang sedan år 1991 i Sverige. Alla hans Qigong metoder tränar kropp, psyke och livsenergi samt kombinerar med andningsövningar, avslappning och meditation.

I Kina finns det tusentals olika qigongmetoder, som kan indelas i tre kategorier: medicinsk qigong, religiös qigong och kung fu (kinesiska för kampsport) qigong.

Vi har i västvärlden fått tillgång till denna kunskap, då Kinas gränser öppnades mot omvärlden under 1980-talet, och många välutbildade Qigongmästare reste ut för att sprida det flertusenåriga kunskapsarvet i väst. En av dessa mästare var den kinesiske Qigongmästaren Pu Guang Liu som kom till Sverige 1990.

Pu Guang lär ut den populära qigong metoden Fem Sätt För Långt Liv som är en kombination av medicinsk qigong och religiös (taoistisk) qigonong. Han är den ende personen utanför Kinas gränser, som har fullmakt att lära ut denna qigongmetod.

OBS! Enligt traditionen i Kina är det bara qigongmästare som har rätt att lära ut de olika qigongmetoderna och dessutom måste qigongmästaren ha fått tillstånd från metodens huvudansvarige person (Zhang Men Ren). Detta är mycket viktigt eftersom qigongundervisningen innebär att ta ansvar både för att qigongmetoden lärs ut på rätt sätt samt att ansvara för de personer som tränar qigongmetoden. Därför vänder sig de som vill lära sig qigong endast till qigongmästare och den som har fått tillstånd att lära ut qigongmetoden.