Hur stärker man sitt immunförsvar?

Med anledning av att coronaviruspandemin blivit värre och värre här i Sverige vill jag skriva några rader till alla mina tidigare kursdeltagare i Qi Gong. Jag vill dela med mig av min uppfattning om den uppkomna siuationen och samtidigt passa på att ge er lite råd och tips. 

Då det ännu inte finns varken botemedel eller vaccination mot Covid-19, så har immunförsvaret en avgörande betydelse när man drabbas av detta nya corona-virus. Allt man kan göra i det här läget är därför att stärka sitt immunförsvar. 

Hur kan man stärka sitt immunförsvar?

Immunsystemet består av immunorgan (mjälte, benmärg, tymus, lymfkörtlar, mandlar etc.) immunceller (lymfocyter, fagocyter etc.) och immunmolekyler (lymfokiner, immunoglobuliner, lysozym etc.). För att fungera optimalt behöver immunsystemet livsenergi. Om en persons livsenergi är tillräckligt stark, så garanterar det att kroppens alla funktioner samt immunförsvaret fungerar normalt.

Det bästa sättet att bygga upp sin livsenergi på är genom att öva Medicinsk Qi Gong eller Tai Chi. Dessa träningsformer tillför kroppen energi och hjälper kroppen att kultivera och bibehålla livsenergin. Om man saknar livsenergi så kan kroppens organ inte fungera normalt och i slutändan kan kroppen inte producera antikroppar mot virus. 

Många andra träningsformer konsumerar energi, vid exempelvis hård träning så svettas man mycket och blir utmattad med följden att kroppen töms på livesenergi, vilket påverkar immunförsvaret negativt. I det tillståndet är det mycket lättare att drabbas av influensa, förkylning och virusinfektioner. 

Mitt bästa råd till alla er kursdeltagare, för att stärka livsenergin och immunförsvaret, är att öva de övningar som ni lärt er av mig. Eftersom ni har lärt er olika mycket beroende på hur många kurser ni deltagit i, så delar jag här upp mina tips och råd kursvis: 

Medicinsk Qi Gong Etapp I
Maskrörelsen (sista övningen i Åtta Metoder Att Stärka Kroppen, rekommenderar jag att ni övar 10 ggr. 

5:e setet i Fem Sätt För Långt Liv, rekommenderar jag att ni övar 2-3 gånger extra. 

För avslutningsövningen: när det gäller att klappa armarna, klappa 10 ggr för varje arm och när det gäller att klappa axlarna och bröstet, klappa 30 gånger vardera. 

Medicinsk Qi Gong Etapp II: 
5:e setet i Fem Sätt För Långt Liv, rekommenderar jag att ni över 2-3 gånger extra. 
Växla mellan att öva Fem Sätt För Långt Liv respektive Njur- Leverövningen varannan dag. 

Medicink Qigong Etapp III:
Etapp III består av tre fristående kurser: Qigongmetoder för att stärka Hjärtats funktion, för att stärka Lungans funktion och för att stärka Mjältens (matsmältningens) funktion. Ni som har lärt er någon av dessa metoder, öva dem regelbundet och glöm inte att kombinera dem med andningsövningar. 

Tai Chi Chuan: 
För er som har deltagit i någon av mina utbildningar: TCM Akupressur Terapeut utbildning, TCM Massage Terapeut utbildning, Tai Chi Instruktör utbildning eller Qigong Terapeut utbildning, rekommenderar jag att ni dagligen övar Tai Chi eftersom sådan träning också inverkar stärkande på immunförsvaret. 

Övriga tips i corona-tider: 

  • Klipp fingernaglarna korta
  • När du kommer hem, tvätta händerna, ansiktet och rengör näsan
  • Prioritera varm mat och att dricka varmt
  • Om du brukar frysa, koka ingefärste, använd färsk ingefära och brunt socker
  • Sov och vila mer än vanligt
  • Sola mer, öva Qi Gong och Tai Chi i solen
  • Ät proteinrik mat
  • Nu kommer pollensäsongen, vilket kan försämra funktionen i luftvägarna, så använd munskydd
  • En del personer är symtomfria, men ändå smittsamma. Därför rekommenderas att använda mynskydd när man är ute bland folk. 

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer att inte samlas i större sällskap för en tid framåt. Vi har därför flyttat fram Qigongkursen i Örnsköldsvik till den 15-17 maj och den nya kursen kommer troligen att kunna genomföras det datumet. 

För övriga kurser och utbildningsstarter, ber vi att få återkomma med nya datum längre fram. 

Om du har några funderingar är du välkommen att kontakta oss via e-post: [email protected] eller per telefon: 070 - 5328 222

Jg önskar att ni alla får må bra och vara friska!

Vänliga hälsningar
Pu Guang

 

 

4 May 2020